Gezond blijven - het belang van goed slapen

Heb jij afgelopen week goed kunnen slapen? Weet je nog wanneer je voor het laatst fris en uitgeslapen wakker werd, zonder wekker, zonder dat je meteen aan de koffie wilde?

 

Als het antwoord op een van deze vragen nee is dan ben je niet de enige.

Gevolgen van te weinig slaap

Na één nachtje slecht slapen merk je al dat het gevolgen heeft. Je voelt je zwaar, je kunt je minder goed concentreren en je start moeizaam op. Wanneer je regelmatig te weinig slaapt zijn de gevolgen groot. Het is schadelijk voor je immuunsysteem en de kans op allerlei lichamelijke en ook mentale aandoeningen wordt zelfs verdubbeld.

 

Herstelwerkzaamheden

Tijdens onze slaap gebeurt er veel. Onze hersenen zijn druk in de weer om alles wat je overdag gezien, gehoord, gelezen, bedacht, geroken en ervaren hebt, een plaats te geven. Sommige dingen worden weggegooid, andere dingen worden op de juiste plaats opgeslagen. Tijdens de slaap herstelt je immuunsysteem en worden er groeihormonen aangemaakt. Voldoende goede slaap houdt je hersenen gezond en zorgt voor herstel van het lichaam. Op korte termijn zorgt goed slapen voor een beter geheugen en meer concentratie.

 

Het belang van goed slapen wordt onderschat

Onderzoek heeft aangetoond dat een grote groep Nederlanders slaapproblemen heeft, namelijk zo’n 60%. En 63% van de Nederlanders is ontevreden over zijn slaapkwaliteit. In veel gevallen kunnen ze zelf iets doen om beter te slapen, maar uit het slaaponderzoek blijkt dat weinig mensen maatregelen nemen voor een betere nachtrust. Op tijd naar bed gaan, vinden veel mensen zonde van hun tijd. Toch heb je baat bij een goede nacht, zeggen deskundigen. Een uur meer slaap ‘s nachts zorgt voor meer productiviteit overdag.

 

Slapen in fases

Slaap bestaat uit verschillende fases. In die fases zit diepe en lichte slaap. In de eerste 4,5 á 5 uur van de nacht zit de meeste diepe slaap. En die is het meest verkwikkend. Later in de nacht krijg je meer lichte slaap en droomslaap (REM-slaap). Die laatste uren noemen we ook wel rest-slaap omdat die minder essentieel is. Met name de diepe slaap is heel belangrijk want daarin vinden heel belangrijke processen plaats. Bijvoorbeeld weefselherstel en spiergroei. Maar het is ook belangrijk voor je geheugen. Te weinig diepe slaap zorgt ervoor dat deze belangrijke processen in het gedrang komen en daarnaast word je echt slaperig als je te weinig diepe slaap hebt. Hoeveel slaap je nodig hebt heeft te maken met hoeveel diepe slaap je hebt.

 

Enkele tips:

  • Beweeg regelmatig
  • Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer
  • Laat beeldschermen, zoals tablet, telefoon en televisie, weg uit de slaapkamer
  • Doe ten minste een uur voor het slapengaan alleen ontspannende activiteiten, zoals lezen
  • Zorg overdag voor een omgeving met voldoende licht
  • Probeer iedere dag op precies dezelfde tijd op te staan, ook in het weekend

Heb je nog vragen over goed slapen? Stuur dan een mail naar samen@nieuwbrabantzuidoost.nl en we helpen je graag verder.